Automatische beregening op onze grasvelden

Het hoofdveld en het zandtrainingsveld van onze club hebben nu ook een automatische beregeningsinstallatie. Dat betekent dat er op beide velden geen buizen meer hoeven te worden gelegd als de droogte weer toeslaat.

Door de automatische beregeningsinstallatie, die met een app op de telefoon kan worden bediend, wordt de BUHA (die het veldonderhoud verricht) veel werk bespaard. En dat is volgens Erwin de Roode, toezichthouder Sport en Groen bij BUHA, hard nodig. “Dit jaar moesten vanwege de aanhoudende droogte de beregeningsbuizen veertig keer worden uitgelegd en later op de dag weer opgeruimd. Veel vaker dan vorig jaar. Toen hebben we maar twee keer hoeven te beregenen, ook al omdat de velden door de coronabeperkingen toen een stuk minder werden gebruikt.”

Bijkomend probleem was ook dat de BUHA, door de krapte op de arbeidsmarkt, steeds moeilijker aan personeel kan komen. Nu is het beregenen van de grasvelden een fluitje van een cent. Na een druk op de knop komen de spuitmonden uit de grond en worden de sproeiers geactiveerd. Ze blijven dan net zo lang spuiten als nodig is en worden vervolgens via de app ook weer in een handomdraai uitgezet.

De aanleg van de automatische beregeningsinstallatie is uitgevoerd door het bedrijf AquaCo uit Ede, dat zich ‘specialist in H2O’ (= water) noemt. In een eerder stadium werden ook al het achterste grasveld, dat door De Graafschap-jeugd wordt gebruikt, en het grasveld van rugbyclub The Wild Rovers van een automatische beregeningsinstallatie voorzien.

De sproeiers zijn zodanig geplaatst dat de sponsorborden en de banken rondom ons hoofdveld bij de beregening zo min mogelijk door het ijzerhoudende grondwater bruin uit zullen slaan. “Alhoewel we dat bij wind niet altijd kunnen voorkomen”, zegt De Roode.

 

 

Meer nieuws

Aankomende activiteiten:

Geen activiteiten.

Archief
Scroll naar boven