Met een daverend applaus is Gert Bruil tijdens de algemene ledenvergadering van onze club benoemd tot ‘Vrijwilliger van het jaar’. De bij deze onderscheiding behorende wisseltrofee, plus bloemen, kreeg hij uitgereikt door voorzitter Iwan Schoppema.
Gert ontving de onderscheiding omdat hij al jarenlang bij thuiswedstrijden van het eerste elftal de toegangskassa bemant. Daarnaast is hij al bijna twintig jaar consul, belast met het keuren van onze voetbalvelden. “In alle vroegte, op tijden dat vele voetballers nog op één oor liggen, ga jij al met de laarzen aan door vrieskou, slagregen of storm om te beoordelen of er wel gevoetbald kan worden. En dat soms op momenten dat de kantine nog niet eens open is om daarna een welverdiende warme kop koffie te kunnen drinken”, zo sprak secretaris Jan Klomp hem toe.
Jan memoreerde dat Gert niet altijd zelf de beslissing durfde te nemen om de velden af te keuren. “Je zoekt dan contact met het dienstdoende bestuurs- of commissielid om te horen hoe die erover denkt.” Want dat een consul aan kritiek onderhevig is, weet Gert maar al te goed. “Als op het moment van afkeuren de plassen op het veld staan en die zijn na anderhalf uur verdwenen, dan hoor je velen zeggen ‘Waarom mag er niet gevoetbald worden? Dat kan zat’. Gelukkig heb je met die kritiek leren leven.”
De zwaarte van Gerts taak is de laatste jaren wel afgenomen door de aanleg van kunstgrasvelden. “In feite hoef je nu alleen de toestand van het hoofdveld in de gaten te houden en in het meest slechtste geval ook nog de toestand van het zandtrainingsveld.”
Over de voetbalcarrière van Gert kon Jan kort zijn. “Die was niet imposant. Je hebt wel in de jeugd gevoetbald en daarna nog in lagere seniorenteams. Maar het eerste heb je nooit gehaald. Althans niet als voetballer. Nog wel jarenlang als grensrechter.”
Dat Gert een plekje achter de toegangskassa mocht innemen was niet vreemd. Jan: “Je was al gepokt en gemazeld als controleur bij de ingang van sporthal De Cluse, tijdens de carnavalsactiviteiten van de Herwense carnavalsvereniging De Clusenarren.”
Dat Gert, ondanks zijn 79-jarige leeftijd, nog steeds op twee fronten als vrijwilliger voor onze club actief is – en dat al vele jaren – vindt het bestuur een hele prestatie. Vandaar de benoeming tot ‘Vrijwilliger van het jaar’.
Jubilarissen
Tijdens de algemene ledenvergadering stonden ook nog vier mensen op de nominatie om gehuldigd te worden vanwege langdurig lidmaatschap van onze club: Wim ter Maat, Piet Klein, Hans Steenbergen en Roy van Zomeren. Hans Steenbergen kon vanwege familieverplichtingen niet aanwezig zijn. De andere drie werden in de schijnwerpers gezet door voorzitter Iwan Schoppema.
Wim ter Maat (78 jaar) werd gehuldigd omdat hij de vereniging al 40 jaar trouw is. Hij heeft tevens vele verdiensten voor de club. Wim zat vanaf begin jaren tachtig lange tijd in de Jeugdcommissie, met name in de functie van secretaris. En hij was vele jaren elftalleider, niet alleen van de teams waarin zijn zoons voetbalden.
Vanaf begin jaren tachtig tot aan het begin van deze eeuw zat hij ook in de commissie die het internationaal A-jeugdtoernooi voor v.v. Doetinchem organiseerde. Als deelnemerswerver correspondeerde hij met allerlei verenigingen in binnen- en buitenland. In het toernooi-archief zitten brieven afkomstig van clubs als Ajax, Arsenal, Tottenham Hotspur, Werder Bremen, PSV, FC Twente, Feijenoord en Borussia Dortmund, allemaal aan Wim gericht. Hoe close zijn contacten met het deelnemersveld waren, blijkt wel uit het feit dat hij zelfs nu nog privé correspondeert met de toenmalige leider van de Deense voetbalclub Vejle B.K.
Wim is ook een trouwe bezoeker van de algemene ledenvergadering, waar hij zich altijd mild kritisch opstelde. “Kortom je bent een zeer gewaardeerd Doetinchem-lid met een echt blauw-wit hart”, sprak de voorzitter.
Piet Klein
Piet Klein (25 jaar lid) heeft ook grote verdiensten voor de club. Hij was drie jaar voorzitter van onze club, van 1997 tot 2000. Daarvoor was hij voorzitter van het Comité Doetinchemse Sportverenigingen (CDS). Ook was hij jarenlang scheidsrechter en tevens actief in de COVS, de Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters.
Na zijn aftreden als voorzitter in 2000 bleef Piet nog geruime tijd in het bestuur van onze club zitten als bestuurslid PR en Sponsoring. Van die commissie was hij al voorzitter. Iwan: “Als oud-beroepsmilitair hield je van een strakke organisatie. Kortom. Je toonde je een kundig bestuurder.”
Iwan: “Tijdens algemene ledenvergaderingen ben je ook kritisch, maar kom je aan het eind altijd met complimenten voor de inzet van het bestuur. Op zulke leden kan de club bouwen.” Vandaar dat Piet (78 jaar oud), volgens de voorzitter, het speldje voor 25-jarig lidmaatschap en de bloemen dubbel en dwars had verdiend.
Roy van Zomeren
Roy van Zomeren had eigenlijk negen jaar geleden al gehuldigd moeten worden. Maar het toenmalige bestuur had niet opgemerkt dat hij toen al 25 jaar lid was. Het huidige bestuur wilde die omissie goedmaken.
Roy begon op 6-jarige leeftijd al te voetballen bij onze club. Hij maakte later zelfs deel uit van het A-juniorenteam dat in het seizoen 1999/2000 uitkwam in de landelijke derde divisie. Met medespelers als Jetro Radstake, Jurgen Hogenkamp, Jorrit Splitthoff, Johan Barth, Jeroen van der Meer en Michel Cancian behoorde hij tot een talentvolle generatie voetballers die allemaal het eerste elftal haalden. Zelf speelde Roy (nu 40) tien jaar in dat team.
Iwan: “Dat je een blauw-wit hart hebt, hoeft geen betoog. Ondanks misschien negen jaar teleurstelling over het uitblijven van de huldiging ben je de club trouw gebleven. Daarom heb je met terugwerkende kracht het speldje en de bloemen die behoren bij 25-jarig lidmaatschap meer dan verdiend.”