Zo’n tachtig mensen die het G-voetbal een warm hart toedragen, waren aanwezig op een congres in Zeist om te bespreken hoe deze voetbaltak nog beter op de kaart kan worden gezet. Het werd een inspirerende bijeenkomst met veel ideeën en nieuwe inzichten.
Is G-voetbal nog wel een passende naam? Het is één van de vragen waar de bezoekers een antwoord op moeten geven. Omdat de ‘G’ staat voor gehandicapten en niet iedere G-voetballer zo genoemd wil worden, wil de KNVB graag weten hoe de mening hierover in het land is. De bezoekers kijken elkaar aan, praten er even over en brengen dan hun stem uit. De term G-voetbal krijgt de goedkeuring van de meeste aanwezigen, zo’n 60 procent is voor.
“Dat wil echter niet zeggen dat wij onze ogen sluiten voor de kritiek die sommige mensen er op hebben. Het is iets om goed over na te denken”, vertelt Marcel Geestman als Coördinator Passend Voetbal van de KNVB.
Dertig geselecteerde clubs die hun zaken goed voor elkaar hebben op het gebied van G-voetbal hebben een uitnodiging voor het congres gekregen. Daarnaast waren er ook afvaardigingen van partners ING, de Zwaluwen Jeugdactie en Fonds Gehandicaptensport. “Met de kennis en ervaringen van sterke verenigingen willen wij ervoor zorgen dat meer clubs aandacht gaan geven aan het G-team bij de eigen vereniging, zodat er een sterker fundament ontstaat. Het G-voetbal staat er goed voor in Nederland, zeker als je het vergelijkt met andere landen. Maar het kan altijd beter.”
Vooral op het gebied van geschoold kader is er nog veel winst te behalen. Ook is er voor het eerst een afname in het aantal jeugdteams te zien. “Het is dus zaak vooral jonge G-voetballers enthousiast te maken”, zegt Geestman. “Ook vervoer is vaak een uitdaging. Voor veel clubs is het lastig om dit te regelen. Vooral omdat ze soms wat verder moeten rijden om tegen een geschikte tegenstander te spelen. Het belangrijkste is in elk geval dat elke wedstrijd een feestje is.”
Hoewel de aanwezige clubs het G-voetbal gedurende een lange periode serieus aanpakken, kunnen ook zij nog veel winst behalen. “De perfecte vereniging bestaat niet. Er zijn altijd clubs die op een ander vlak verder zijn. Alle aanwezigen gaan dan ook weg met huiswerk. Ik denk ook dat het niet genodigde clubs inspireert. Zij weten nu dat er een congres is geweest en dat er clubs zijn die op het gebied van G-voetbal voorop lopen. Daar kunnen zij weer van leren.”
De KNVB zette ONR, SKV Wageningen, NVC Naarden, Excelsior’20, SVG Tilburg en MULO extra in het zonnetje met een waarderingsprijs. Allemaal hebben zij met een bijzonder idee of initiatief het G-voetbal binnen hun vereniging een stap verder geholpen.
Geestman kijkt terug op een geslaagde avond. Wat hem betreft staat het congres vaker op de kalender. “We gaan al regelmatig het land in om met clubs in gesprek te gaan. We houden hen dan een spiegel voor en proberen ze te helpen daar waar nodig. Ook plannen we lokale bijeenkomsten om clubs met elkaar in gesprek te laten gaan. Een avond zoals nu in Zeist, gaan we zeker nog eens doen. Of dat weer met sterke clubs is of juist met verenigingen die het moeilijk vinden om vooruit te komen, weet ik nog niet. Het doel blijft in elk geval om het G-voetbal nog beter op de kaart te zetten. En daarmee zijn we met elkaar al goed op weg.”
Zie voor het volledige bericht: https://www.knvb.nl/nieuws/amateurvoetbal/uitgelicht/56069/congres-over-g-voetbal-iedere-wedstrijd-moet-een-feestje
Bron: KNVB